Intervju

 

Stör kallskänkan Malin som jobbar på Eksjö konditori gamla stan och följ med henne på ett arbetspass

Kallskänka & Butikschef

Malin Werneteg

”Stör en kallskänka”

Möt Malin Werneteg

Hur länge har du jobbat som kallskänka?

Jag har jobbat som kallskänka i drygt 16år, skratt…tiden går! 

Hur började din yrkesbana?

Efter min gymnasieutbildning jobbade jag som butiksbiträde på Cafè och därefter fick jag chansen att börja på Thimons Konditori i Nässjö och där blev jag visst kvar i 14år. En lärorik tid där jag fick lära mig och bygga på grunderna både i butiken och som kallskänka. Bra vägledning och härliga arbetskamrater formade mig till den jag är idag och jag älskar fortfarande mitt yrke och att skapa med händerna, alltid se möjligheterna och utvecklas.

Nu är du egenföretagare och driver ett eget cafè, hur känns det för tillfället?

När jag fick chansen och möjligheten att starta upp i Gamla Stan efter Thimons tvekade jag aldrig en sekund. Det har alltid varit min dröm att driva eget konditori och jag stortrivs i Eksjö där jag också är ifrån ursprungligen och uppväxt som barn. Eksjö är fantastiskt på alla vis med sin historia och charm. Just här mitt i trästaden tycker jag cafèet smälter in i en fin harmoni och på somrarna lever staden verkligen upp och många turister besöker och hittar oss, det är jättekul! Samtidigt är det ett stort ansvar med egen regi och man får uppoffra mycket och yrket är slitsamt med ofta högt tempo, i bästa fall är jag ledig en dag i veckan. Nu har jag drivet cafèet i 2,5 år tillsammans med min man Marcus och vi börjar finna våra roller. Han sköter ekonomin och administrationen och här får han diska och torka bord och på kvällarna städar han. Min mamma ”Elna Ström” är också väldigt mycket här och hjälper mig. Hon är fantastiskt duktig på matlagning och tar med sig mycket från sin generation. Hon älskar det sociala också och prata med bygden då hon känner många från sin tid i lantmäteriet och idag är hon pensionär. Pappa är också duktig och hjälper mig sortera skräp, och pantning och en extra liten hantverkare här. Sedan får jag inte glömma mina svärföräldar som också hjälper mig hemma med lite barnpassning. Man klarar aldrig detta ensam idag och därför kompletterar vi alla från min familj det så bra. Nu söker jag efter och hoppas snart kunna anställa en kallskänka som kompletterar mig när vi märker att det blir mer och göra. Nu är jag lycklig, glad och tacksam och njuter av livet och servera gästerna i Eksjö luncher och fika. Toppen på alla vis!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Dagen börjar långt innan öppningen, förbereda inköpen av varor och bygger upp dagens utbud av mackor, sallader, räkröror som vi tillreder helt själva. Sedan plockar jag upp dagens bakelser och kakor som vi köper in av Thimons i Nässjö. Fylla på frysarna och plocka in varor, fylla på kylarna med dricka. När vi sedan öppnat börjar jag med dagens soppor som vi erbjuder i buffè måndag till fredag och är mycket uppskattat. Det är roligt och vi får bara beröm och vi gör allt själva på hemlagat vis förstås. På eftermiddagarna väntar disk och städning och återigen bygga upp och förbereda nästa arbetsdag. Vi erbjuder ju också många lunchrätter som jag spunnit vidare på och kvällarna är till och från fullsatta och då serverar vi mat och fika. Men många vallfärdar också för en kopp kaffe och få sitta en stund i avkopplad miljö och läsa en tidning och en del ungdomar pluggar också här. Vi erbjuder ju fritt wifi så de kan koppla upp sina datorer. Det är mysigt och kul på alla vis! Sedan bär det av hemåt och för lite umgänge med mina barn och man.

Vad gör din dag glad?

Det bästa med yrket är ändå att bemöta alla glad kunder och få beröm förstås. Det är ju ett bra kvitto på det att det man skapar med sin passion och kärlek uppfylls. Yrket är ju också väldigt socialt och man får träffa många fina människor som uppskattar att vi finns. Det gör verkligen min dag.

Vad brinner du för mer än just maten och tillredningen?

Kaffet, utan tvekan, skratt! Jag har ju nyligen gått utbildning tillsammans med kollegorna som barista och där vi fick vi lära oss mycket mer fördjupande delar om kaffets historia och ursprung. Vi gör och får avlägga prov på alla drinkar vi erbjuder och det ska vara rätt temperaturer och egenskaperna är unika för varje sort. Det är mycket mer omfattande än man tror och det har tagit mig några år innan man känner att tekniken sitter ordentligt. Latte art är också något som är roligt och kul som jag skapar både här på jobbet och hemma. Träna är det enda som gäller, massor av träning och det tar tid. Tekniken sitter också i skumningen av mjölken och att man får rätt egenskaper. När man besöker andra orter ser man alltför ofta att det är bubblor i skummet som försvinner och det duger inte att göra något bra av. Rätt maskiner som kan ge det perfekta skummet är också viktigt. Vi tänkte anordna kaffekvällar lite längre fram där vi ger kurser för nyfikna och grunderna för en egen latte. Det har blivit populärt och just vårt kravmärkta kaffe och tillredning är det vi brinner för hos oss. I vårt utbud här på hemsidan beskriver vi ingredienser och volymerna i de olika sorterna.

Framtidsutsikterna för Konditori Gamla Stan, hur ser du kring utveckligen i Eksjö?

Eksjö är ju en spännande fas helt klart, mycket händer ju just nu i Gamla stan och det känns som gatan håller på att få nytt liv med nya bostadslägenheter och restauranger. Det är kul tycker vi att det satsas nu när det är tufft för många branscher och lokaler i stadskärnorna är tomma. Jag tror vi alla i stan vill ha en levande stadskärna så det är viktigt att man handlar i Eksjö och stöttar handeln och näringslivet. Eksjö är ju också unikt med sin trästad och den ska vi tillsammans vara rädda om.

För oss på Konditori Gamla Stan är det att se möjligheterna och fortsätta driva oss framåt!  Jag älskar ju yrket så mycket, man går alltid med nya idèer kring maten och vårt utbud. Vi har ju också bra leverantörer som Svensk Cater och där får man rätt grundförutsättningar med de fina råvaror som erbjuds. Vi vill erbjuda kunderna god service och hög kvalitet på maten och det tror jag märks av då många återkommer ofta. Här lagar vi ju allt från grunden med händerna och hjärtat. Vi har ju också serveringstillstånd med ett bra utbud av öl, prosecco, cider och vin. Många familjer kommer hit där pappan dricker öl, mamman dricker vin och barnen fikar på en chokladboll eller kanelbulle..skratt…. det är nog det som är bra här att det finns något för alla i familjen. Det blir ju en njutbar stund för alla i mysiga Gamla stan avslutar Malin och hälsar gamla och nya kunder välkomna!